Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020


Στόχοι και προοπτικές

Η Σχολή Χορού "Η Κύπρος" καθώς και ο Π.Ο. "Βρακοφόροι" ξεκίνησαν τη δράση τους στα τέλη του έτους 2012. Σκοπός ίδρυσης της Σχολή και του Ομίλου ήταν αφενός η διδασκαλία παραδοσιακών χορών και αφετέρου η προσέγγιση των μαθητών της στην επιμέρους ενημέρωση στο όρο ‘’πολιτισμός’’. Το έργο αυτό, η διαπαιδαγώγηση δηλαδή τόσο χορευτικά όσο και θεωρητικά, θεωρείται πλέον ο κρατήρας για μία χώρα όπου οι ρίζες του στον πολιτισμό ξεκινάνε από πολύ νωρίς, γεγονός  αμφιλεγόμενο πλέον για την χρονική προσέγγιση του. Ως εκ τούτου οι παιδαγωγοί – δάσκαλοι της Σχολής επιδιώκουν με κάθε προσβάσιμο μέσο  την μεταλαμπάδευση τόσο του χορού αυτό κάθε αυτό όσο και τη ιστορία πίσω από αυτό, χοροί όπως πυρρίχιοι, πολεμικοί, γλεντιού καθώς και δρώμενα αποκριών ή άλλων εορτών κ.α. Κάθε χρόνο κατόπιν δικής τους πρωτοβουλία και όχι μόνο διοργανώνουν πολιτιστικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, σε διάφορους  κοινοτικούς  χώρους, θέατρα, θέρετρα  και πίστες πολλαπλών χρήσεων, για να προβάλουν έτσι το έργο που παράγουν. Η Σχολή Χορού "Η Κύπρος" και Π.Ο. "Βρακοφόροι"  αποτελείται πλέον από μία μεγάλη οικογένεια χορευτών διαφόρων ηλικιών, όπου όλοι μαζί κατόπιν προσέγγισης των δασκάλων, δεν  επιθυμούν τον ανταγωνισμό, αλλά την μαζική συνεργασία πολλών πολιτιστικών και χορευτικών φορέων. 


Χοροδιδάσκαλοι

Οι χοροδιδάσκαλοι της Σχολής Χορού "Η Κύπρος" είναι άνθρωποι  οι οποίοι έχουν βιώσει τον πολιτισμό της Κύπρου μέσα από έρευνες τόσο προσωπικές όσο και σαν μέλη του Κ.Ε.ΠΑ.Κ. Αχιλλεύς. Έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια παραδοσιακών χορών, σεμινάρια παιδαγωγικής εκπαίδευσης, καθώς και σεμινάρια πολιτισμικής κατάρτισης στα πλαίσια του 21ου αιώνα. Έχουν πλέον αρχίσει επιτυχώς τη δική τους πορεία στη χορευτική διδασκαλία του κυπριακού αυθεντικού παραδοσιακού χορού τόσο στον ελλαδικό χώρο, όπως και σε ελληνικές κοινότητες (απόδημους) της Ευρώπης.

 

Αίθουσα

Η αίθουσα διδασκαλίας και τα γραφεία της Σχολή Χορού "Η Κύπρος" βρίσκονται στην Λεωφόρο Αθηνών 50 στην Αραδίππου στη περιοχή Ριζοελιά. Πρόκειται για έναν ισόγειο χώρο 200 τ.μ. τεσσάρων επιπέδων. Το πρώτο (20 τ.μ.) χρησιμοποιείται ως αίθουσα υποδοχής και γραφείο, το δεύτερο (40 τ.μ.) ως αποδυτήρια της Σχολής, το τρίτο (80 τ.μ.) αφορά την 1η αίθουσα διδασκαλίας και το τέταρτο επίπεδο (60 τ.μ.) χρησιμοποιείται επίσης για την 2η αίθουσα διδασκαλίας. Όλοι οι χώροι της Σχολής είναι πλήρως κλιματιζόμενοι και πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές περί των Σχολών Χορού.

 

Ιματιοθήκη

Η Ιματιοθήκη της Σχολής αποτελείται από πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών της Κύπρου, καθώς επίσης και από πιστά αντίγραφα των περιοχών της Ελλάδας. Η Σχολή Χορού "Η Κύπρος" έχει στην κατοχή του περίπου 180 φορεσιές, γυναικείες, ανδρικές και παιδικές που καλύπτουν κατά μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες της Σχολής για την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις. Η Ιματιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούργιες παραδοσιακές ενδυμασίες των ελλαδικών και κυπριακών χώρων. Πάραυτα η ιματιοθήκη δεν περιορίζεται μόνο στον παραδοσιακό τομέα αλλά έχει επικεντρωθεί, σε συνεργασία με διάφορους οίκους μόδας, σε φορέματα καθώς και κουστούμια, για το λαϊκό υπόβαθρο της Σχολής, απαριθμούνται περίπου στις 100 ενδυμασίες και χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται.

 

 

Follow us